Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МИНИСТАР МАРТИНОВИЋ У ПОСЕТИ КОЦЕЉЕВИ

Штете огромне, помоћ сваком човеку

Прошле недеље је општину Коцељева посетио министар за државну управу и локалну самоуправу Александар Мартиновић који је заједно са председником Душаном Илинчићем обишао поплавама захваћена подручја и разговарао са власницима кућа у чије стамбене објекте је продрла вода.

Он је оценио да је Србију задесила једна елементарна непогода библијских размера, те да је нанета огромна штета и на објектима који су у јавној својини и на кућама у којима живе људи, али и на пољопривредном земљишту, путној инфраструктури, појавила су се клизишта...

-Заиста има много проблема. Влада Републике Србије прогласила је стање елементарне непогоде у 56 општина и градова. Формирана је радна група на чијем је челу председница Владе Ана Брнабић и та радна група ће свакога дана да одржава састанке, тако да ће на дневном нивоу бити урађен пресек стања у свакој од јединица локалне самоуправе и отворена је једна посебна мејл адреса где ће се сливати информације из свих јединица локалне самоуправе о томе где је штета причињена, на којим објектима и отприлике колика је и оно што је можда и најважније да се нагласи у овом тренутку то је да ће Влада Србије помоћи свакој локалној самоуправи и помоћићемо сваком човеку који је претрпео штету, тако да нико неће бити препуштен сам себи и гледаћемо да штету надокнадимо у најкраћем могућем року- поручио је министар Мартиновић.

Штета изазвана поплавама током маја и јуна месеца на подручју општине Коцељева тренутно се процењује на око 500 милиона динара. Председник општине је истакао да су поплаве овај крај први пут погодиле половином прошлог месеца у поподневним сатима, те да су се од тада понављале у неколико наврата.

-17.маја ,када су нас поплаве први пут погодиле, имали смо падавине од 60-75 литара по метру квадратном за неких двадесетак минута. Готово сви су се у појединим деловима Коцељеве нашли под водом истог тренутка. Ми континуирано радимо на притокама, мањим водотоцима од 2014. године. Али, вода нам је стигла из небрањеног дела, са околних брда и направила озбиљне проблеме. У овом тренутку нам је остало да сагледамо све параметре које имамо и да видимо заједно са стручним лицима имамо ли што је могуће боље решење како би ови људи у наредним годинама били заштићенији што се тиче великих падавина које нас све чешће погађају- закључио је Душан Илинчић.

-Оно што је приоритет, према његовим речима, јесте санација штета на објектима, на путној инфраструктури која води до кућа, стамбених објеката. Илинчић је позвао оштећене да буду стрпљиви а да ће се локално руководство трудити да сваком грађанину изађе у сусрет и пружи адекватну помоћ.

Министар Мартиновић је, након разговора са локалним руководством и мештанима, обишао и градилиште зелене пијаце заједно са народним послаником Верољубом Матићем.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa