Инфо

8. фебруар 2024.8. феб 2024.
Пламен у Шапцу

Пламен у Шапцу

ПРОЛАЗАК ОЛИМПИЈСКЕ БАКЉЕ КРОЗ ГРАД

Древни пламен у Шапцу

Зимске олимпијске игре у Сарајеву, свечано су отворене на данашњи дан, 8. фебруара, пре тачно 40 година. Мика Шпиљак, председник Председништва СФРЈ на стадиону Кошево прогласио је Игре отвореним. Наступило је око 1.300 спортиста из 49 држава. Шабац је имао част да буде један од градова кроз који је прошао олимпијски пламен на свом путу од Олимпије до Сарајева.

Вучко маскота (фото: trebinjelive.info)


Три дана пре званичног отварања, 5. фебруара у 09:50, на савском мосту Шапчани су „наследили“ пламен од младих из Срема. Пламен је преузео рукометаш Миле Исаковић, који је носио до дворане „Зорка“, места свечаности. Од Исаквића пламен мира прелази у руке још једног рукометног аса Петра Фајфрића. Хала је испуњена до последњег места и свечани програм је могао да почне. Наступио је ансамбл КУД „Абрашевић“, као и ондашњи Дом омладине „Вера Благојевић“ који је припремио диско игранку. Пуним трибинама обратила се Зорица Ивановић, председница Општинске конференције Социјалистичког савеза и председница Орг. одбора за дочек и испраћај бакље.



-Шабац, град младости и град спорта, његових 45.000 младих и 16.000 спортиста поздрављају олимпијски пламен због свега што он значи, а што се најкраће може изразити поруком – нека владају правда и разум, нека буде слобода и мир – истакла је, између осталог Зорица Ивановић у обраћању.

Бакља је прошла кроз Поп Лукину, Карађорђеву, Господар Јевремову (онда Маршала Тита), Мачванску (онда Небојше Јерковића) и Војводе Путника. Част да носе знамење олимпизма имали су: Велимир Алексић, Драгица Дамњановић, Светлана Поповић, Александра Савић, Мирко Башић, Дражен Макевић, Мира Качаревић, Наташа Дрмоњић, Зоран Павловић и Маринко Ботић. Дуж целе трасе пламен су поздрављали Шапчани. На изласку из града знамење преузима ондашњи фудбалер, а касније тренер Миле Милановић, представник младих Лознице.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa