21. mart 2019.21. mar 2019.
Bezbednost dece u  saobraćaju prioritet
Interaktivna radionica i predstava za osnovce

Bezbednost dece u saobraćaju prioritet

U periodu od 2013. do 2017. godine u Srbiji u saobraćajnim nezgodama život je izgubilo 25-oro dece uzrasta od 11 do 14 godina, a samo u 2017. godini poginulo je osmoro dece ovog uzrasta
U okviru redovnih preventivnih aktivnosti koje u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a pre svega dece, realizuje Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ realizovana je interaktivna predstava i radionica za decu starijeg školskog uzrasta kako bi ukazali na značaj poštovanja saobraćajnih propisa.
Edukativna predstava je deo projekta „Povećanje bezbednosti dece viših razreda osnovne škole“ i realizuje se u desetak gradova i opština u Srbiji sa namerom da se poveća bezbednost najmlađih na putevima. Cilj je da do 2020. godine u saobraćaju nema poginule dece.
-Agencija za bezbednost saobraćaja kreirala je projekat u kome testira tri modela nastave za uzrast od 10 do 14 godina. Prema našoj evidenciji u Šapcu u 2017. godini povređeno je 44 mališana, dok je jedan izgubio život. Izabrali smo Šabac u prvih 10 gradova kako bismo podigli svest naše dece i budućih mladih ljudi o važnosti bezbednosti u saobraćaju. Greška u saobraćaju ne može da se ispravi, a svaka druga u životu lako može. Do sada obišli smo devet gradova. Mališani su jako dobro reagovali na ovakav vid edukacije. Na osnovu upitnika koje su popunjavali može se videti da su mnogo toga naučili. Planiramo da ovakva predavanja uvrstimo u našu redovnu praksu - navela je Danijela Marković iz Agencije za bezbednost u saobraćaju.
Aktivnosti je prisustvovala i Sandra Mićić, članica Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca koja je ukazala na značaj edukacije i podizanja svesti dece kako bi bili odgovorni učesnici u saobraćaju.
-Podržavamo aktivnosti koje realizuje Savet za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a sve u cilju podizanja svesti kod mladih naraštaja. Važno je da preventivno delujemo i učenicima pokažemo kako da budu oprezni u saobraćaju. Nadamo se da će im realizovana predavanja i radionice pružiti nove informacije kako bi na pravi način sačuvali sebe i druge učesnike u saobraćaju - istakla je Sandra Mićić.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa