28. mart 2019.28. mar 2019.
DESETI PROTEST PROTIV REPUBLIČKE VLASTI

Mrak je najgušći pred svitanje

Šapčani su se okupili ispred stare Robne kuće odakle su, nakon izlaganja govornika, prošetali gradskim ulicama
Još jedna nedelja protekla je obeležena nezadovoljstvom građana Šapca izraženim u protestnoj šetnji “Jedan od pet miliona”. Na skupu su govorili Uroš Rakić, predsednik đačkog parlamenta Medicinske škole u Šapcu i Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.
Rakić je, kao i nekoliko nedelja ranije, istakao da mladi masovno odlaze iz zemlje i da je ovo poslednja prilika da se to spreči.
-Vlast konstantno ignoriše naše zahteve i mi smo zaključili da više nemamo vremena za čekanje da se ti zahtevi ispune. Ono što nas je posebno uznemirilo su hapšenja naših vršnjaka, srednjoškolaca i studenata koji su samo želeli da iskažu svoj stav i mišljenje. U ovoj državi ne mogu da uspeju oni koji misle svojom glavom, već samo oni koje je vlast ubedila da postoji samo jedno ispravno mišljenje – njihovo. Takvu budućnost ne želimo, izjavio je Rakić.
Jovanović je podsetio na sve funkcionere SNS-a koji su prošli nekažnjeno za svoje zločine, dodavši da su protesti urodili plodom jer su predsednik opštine Grocka i predsednik opštine Brus bili primorani da podnesu ostavke, ali da je nemoguće jednog po jednog “skidati sa vlasti”, već da je neophodno “skinuti glavnog”, i tim povodom pozvao prisutne da se pridruže velikom narodnom protestu 13. aprila u Beogradu. On se osvrnuo na prošlonedeljni “upad” protestanata u RTS.
-Građani koji su prošli vikend ušli u RTS nisu ušli ništa da ruše. Zašto bismo rušili ono što je naše? Ruše ga oni koji su na vlasti. Ljudi su ušli da postave neka elementarna pitanja. Kako je moguće da aktuelni predsednik u 2018. godini provede na RTS-u 182 sata, a da njegovi glavni politički neistomišljenici ne budu ni jednom na Javnom servisu, upitao je Jovanović i zaključio da su građani ušli u zgradu RTS-a da potraže svoje “pravo da znaju sve”. Takođe, zatražio je objašnjenje vlasti na koji način nameravaju da potroši 250 miliona evra na nacionalni stadion u Ostružnici, i zašto taj novac, umesto toga, ne ulože u FK Mačva.
-Ako imamo “pravo da znamo sve”, da li možemo da znamo gde su potrošili 635 miliona evra koje su oteli od naših penzionera? Gospodo urednici Javnog servisa, ne morate puštati svaki dan opoziciju kao što puštate Vučića, ali dajte građanima odgovor na pitanje: na šta je potrošeno 8 milijardi evra za koje su se dodatno zadužili od 2014. godine? Da li su nešto izgradili?, upitao je Jovanović, a okupljeni su dobacivali “Prodali su!”.
On je istakao da protestanti ne žele nasilje i da neće biti građanskog sukoba.
-U Srbiji neće biti nasilja, nama ne treba nasilje. A znate li zbog čega? Zato što ovaj režim neće niko braniti. Ovaj režim neće braniti žandarmi, jer aktuelni predsednik progoni žandarme koji su 2014. poštovali pravila službe i branili se od njegovog brata koji je probijao kordon i gađao ih flašama. Policija neće braniti ovaj režim, jer je ovaj režim ponizio policiju time što im je doveo na čelo mafijašku starletu. Neće ga braniti ni lekari, koji su prinuđeni da napuste Srbiju da bi imali dostojanstven život, rekao je Jovanović dodajući i prosvetare “čiji je ministar obrazovanja u sukobu interesa jer vodi privatni fakultet u većinski obrazovnom državnom sistemu”. Svoje izlaganje Nikola Jovanović zaključio je izrekom da je “mrak najgušći pred svitanje”, a zatim povikao “Gotov je!”, na šta su okupljeni odgovorili aplauzom.
Građani su nosili transparente, zviždali u pištaljke i uzvikivali “Gotov je!”, “Vučiću lopove!” i oponašali zavijanje vukova. Protestna šetnja je protekla u miru, a sledeći skup je zakazan 29. marta u 18 časova na istom mestu.
Kreativnost,
a ne nasilje
Pored bine bila je postavljena šahovska tabla i baloni sa likovima predsednika i ministra unutrašnjih poslova uz slogan “rezervisano za nju i njega”, kao i pano sa fotografijama nekažnjenih SNS funkcionera sa jedne strane i uhapšenih studenata sa druge strane uz opis “Dvostruki aršini, da li je zakon jednak za sve”

N. Marjanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa