Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Представљање антологије  Тренутак кад је мени почео рат/мир
Велика сала Културног центра у Шапцу

Представљање антологије Тренутак кад је мени почео рат/мир

„Да ли се на овим просторима икада десио позитивни мир, или је стање у коме живимо само одсуство рата, како се у историју уписују искуства малих заједница и како се исписују странице социјалне историје, оне у којима једино можемо да чујемо гласове мањине?“ На промоцији говоре награђени аутори књижевница из Сарајева Ламија Бегагић и новинар Гласа Подриња Душан Благојевић
У Великој сали културног центра у Шапцу, у четвртак, 16. новембра од 18 часова биће представљене антологије кратких прича „Тренутак кад је мени почео рат“ и проширено издање на албанском језику „Тренутак кад је мени почео мир“.

Поменуте збирке испитују разлику између приватног и јавног сећања, а повод су за промишљање о изградњи мира у региону, поимању термина рат, начину на који се памти и заборавља на простору Западног Балкана.

Након збирке прича „Тренутак кад је мени почео рат“ која се бавила “нултим часом југословенских ратова”, „Тренутак кад је мени почео мир“ је „својеврсни одраз у огледалу”, наводе из Форума ЗДФ, те доноси приче ауторки и аутора из свих постјугословенских држава.

Уредници збирке, Владимир Арсенић и Ана Пејовић, истичу да је о миру много теже писати “Испоставиле су се две важне ствари: најпре, мир очигледно није почео или је он само тлапња о којој већина јунакиња и јунака ових прича тек сања”.

„Да ли се на овим просторима икада десио позитивни мир, или је стање у коме живимо само одсуство рата, како се у историју уписују искуства малих заједница и како се исписују странице социјалне историје, оне у којима једино можемо да чујемо гласове мањине? Да ли је у уметности простор исказивања неисказивог, и да ли је књижевност она рупа коју копамо, као берберин цара Тројана, да бисмо у њу викали оно што не можемо или не смемо да изговоримо наглас?“, питања су на која збирке (не)дају одговоре, а разматрана су током промоција у Новом Саду на Фестивалу помирења, Фестивалу Крокодил у Београду, WARM Festivalu у Сарајеву и Фестивалу Шкуре у Шибенику.


О миру и књижевности разговараће аутори: књижевница из Сарајева Ламија Бегагић и новинар Гласа Подриња Душан Благојевић, уредница антологије Ана Пејовић уз модерацију уреднице програма Културног центра Катарине Јанковић Поповић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa