Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НА СВЕТСКИ ДАН ШАЛЕ ПРЕДСТАВЉЕНА НАЈНОВИЈА КЊИГА АУТОРА ВЕРОЉУБА БАБИЋА

“Спонедељка” критика стварности путем хумора

Књига је саткана од сатиричних порука, које читаоце терају на смех до суза, али у исто време и на озбиљна размишљања где смо то ми данас и да ли је могуће да је то наша тренутна реалност
У понедељак је читалачкој публици представљена нова, шеста књига Верољуба Бабића под називом “Спонедељка”. Реч је о афоризмима, досеткама или коментарима на актуелна светска, домаћа или локална дешавања настајалим од 2017. године и објављиваним сваког понедељка на друштвеној мрежи Фејсбук.

Аутору ове књиге није јасно зашто људи не воле понедељке јер је њему и “реч понедељник лепа”. Асоцира га на нови почетак и тако се, скоро увек, мисли на нешто лепо.

Фото: "Глас Подриња"


–Зато узех да понедељком напишем нешто ново, а да ли ће бити лепо просудите сами. Унапред Вас упозоравам да за овај наслов “Спонедељка” нисам добио одобрење колега србиста да је исправан као једна реч, али пошто смо поклањали деци двојке и за веће грешке, ваљда ћу и ја да се провучем овако у наводницима- рекао је Бабић.

Како је промоција књиге одржана баш 1. априла сусрет је почео у шаљивом тону. Организатори су “оптужили извесног Ђоку да није обавио свој део задатка те да су зато принуђени да књигу представе без књиге ”. Зато су прилику да говоре своје афоризме, стихове и анегдоте добили гости Ненад Ковачевић и Тома Недић из Обреновца, Веља Жунић из Лајковца и Драган Ђермановић Ђеле из Коцељеве.

У међувремену стигла је информација да је књига ипак “угледала светлост дана” па су љубитељи писане речи могли да је виде, чују више о њој и на крају набаве свој примерак са потписом аутора.
Предговор је у књизи писао главни и одговорни уредник “Гласа Тамнаве” Милован Миловановић.

Он је нагласио да било да су у питању светска или домаћа политика, спорт, култура, естрада, телевизија или локална актуелна збивања, овај свестрани Тамнавац, изнова и изнова проналази најбољи начин да путем хумора искритикује нашу стварност.

Књига је саткана од сатиричних порука, које читаоце терају на смех до суза, али у исто време и на озбиљна размишљања где смо то ми данас и да ли је могуће да је то наша тренутна реалност.

–Попут најбољих светских афористичара, Бабић већ годинама на аутентичан начин са језгровитом виртуозношћу критикује људске глупости, безумња, безчашћа, неправде...Са свега једном или две реченице, уз огромне поруке између редова, његови сатирични текстови “убадају” у срж проблема јаче и прецизније него хиљаде и хиљаде речи и стручних анализа. Инспирације му очигледно не недостаје, јер наше окружење непрестано нуди неке нове парадоксе које он вешто препознаје и још вештије описује- наводи се у предговору књиге.

О најновијем писаном делу Верољуба Бабића говорио је и професор Миленко Марковић, аутор рецензије у којој стоји да писац кроз афоризме, односно коментаре и мишљења поводом нечега што окупира нашу пажњу или не окупира, али ће, показује посебан смисао за детаљ.

–Морам још да кажем да се ова књига не може читати одједном, у даху, што се каже. Много је тога да бисте све то једним потезом изручили на себе, много је тога с чим морате сами са собом расправити, што ће вас, драги читаоче, оставити у дилеми, против чега ћете се можда и побунити- пише у рецензији.
Професор Марковић додаје да реченице, које је Бабић упутио читаоцу, нису уперене ни против кога. Нису послане ни на чију адресу, те да оне критикују појаве, а не људе.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa