Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

Више корисника на евиденцији

Прошле године је према подацима матичне службе у коцељевачкој општини склопљено 70 бракова што је за десет више у односу на 2022. годину. Са друге стране забележено је десет развода мање у односу на годину раније када их је било 25. За насиље у породици у 2023. години је примљено 55 пријава, што је смањен број у односу на 2022. када је евидентирана 71 пријава
Према попису из 2022. године општина Коцељева имала је скоро 11,3 хиљаде становника. На активној евиденцији у регистру Центра за социјални рад у току прошле године било је 1.245 корисника, 143 више у односу на годину пре. Међу њима је и 229 деце и њихов број је такође већи у односу на 2022. годину за 49.

Највише је деце из категорија породица које су корисници новчане социјалне помоћи и других материјалних давања .

–То је 30 деце. Следећа категорија по бројности су деца чији се родитељи споре око начина вршења родитељског права. Њих је 24. Затим деца измештена из биолошке породице због одсуства родитељског старања, спречености родитеља да врше родитељско право и неадекватног родитељског старања и насиља над децом 22. И деца под старатељством 20- рекла је директорка Центра за социјални рад Зорица Савић и додала да је било и 20 деце која су имала проблеме у понашању у смислу чињења прекршаја, кривичних дела и вршњачког насиља.

Такође и у категорији пунолетних лица приметан је пораст броја за 94, те их је прошле године на евиденцији ове социјалне установе било преко хиљаду. И међу њима је највише корисника новчане социјалне помоћи.

МАЊИ БРОЈ РАЗВОДА И ЖРТАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА
Прошле године је према подацима матичне службе у коцељевачкој општини склопљено 70 бракова што је за десет више у односу на 2022. годину. Са друге стране забележено је десет развода мање у односу на годину раније када их је било 25.

За насиље у породици у 2023. години је примљено 55 пријава, што је смањен број у односу на 2022. када је евидентирана 71 пријава.

Од 55 пријава 41 се односила на пунолетне кориснике, а 14 на децу.
Доминантне врсте насиља јесу физичко и психичко насиље, а најчешћи починиоци су брачни или ванбрачни партнери, родитељи и бивши брачни и ванбрачни партнери. Од укупног броја пријаве насиља 53 су стигле од полиције, једна од саме жртве насиља, док је један случај пријавио комшија- изјавила је Савић.

Број деце жртава насиља у односу на 2022. годину се повећао. Према речима надлежних то је последица другачијег приступа. Наиме, од 2023. године се сва деца која се налазе у породицама у којима је било насиља третирају као индиректне жртве.

-Свих 14 деце су жртве емоционалног насиља, најчешће од стране једног родитеља или другог члана породице, и није долазило до њиховог измештања из породица али је примењена хитна социјална подршка у Центру за социјални рад и једна породица је упућена у саветовалиште за брак и породицу у Шапцу- објаснила је директорка Центра за социјални рад у Коцељеви.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa