Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Поново шампиони Томо купа (фото: ВК Шабац Еликсир)

Поново шампиони Томо купа (фото: ВК Шабац Еликсир)

ВАТЕРПОЛО: ТОМО КУП

Поново шампионски из Дубровника

Четврта шампионска титула за шабачки ватерполо у Дубровнику. Генерација 2010 стигла до новог трофеја. Великани остали иза Шапчана. Две генерације у 13 утакмица 11 победа
Три године у континуитету шабачки ватерполо је представљен на најпрестижнијем и најснажнијем турниру млађих категорија у Европи. Томо куп сматрају незваничном Лигом шампиона за играче до 12 и до 14 година, наступају шампиони својих држава у поменутим категоријама, а Шабац и трећу годину има шампионску генерацију. Овог пролећа је добио прву двоструку шампионску, јер је 2010. годиште две године након освајања титуле у такмичењу до 12, освојило трофеј и до 14 година.

Тренери Јовановић и Мандић (фото: Томо куп фб)


Томо куп баштини дугу традицију, Србија константно има представнике, али само је Шабац остваривао велике резултате, ниједан други тим није успео ни да се приближи завршници. Овог априла изабраници Мирослава Мандића и Игора Јовановића у групној фази су победили: Галеб (Хрв) 14:2, Астра (Ита) 4:3, Динамо (Гру) 15:0, Стеуау (Рум) 5:3. На старту нокаут фазе савладан је Медвешчак (Хрв) 6:1, потом у полуфиналу Салерно (Ита) 11:5 и у финалу Јадрах (ЦГ) 12:10 након четвераца.

У финалу су показли и велику психолошку снагу. Почели су убедљиво, али се сјајни Јадран вратио, стигао до предности, но успели су Шапчани да обезбеде пенал серију и онда буду сконцентрисани и погоде сваки шут. На другој страни чувар мреже је зауставио два покушаја.

-Поносан сам на моје момке. Још једном смо, на највишем нивоу, показали квалитет наше школе, остварили историјски успех. Пред пут више дечака је имало проблема са вирусом, прехладом, али смо све превазишли и показали и знање и психолошку снагу. Хвала свима, момцима, клубу, али и родитељима који су велика подршка од старта – рекао је тренер Мирослав Мандић.

Генерација 2012 (фото: ВК Шабац Еликсир)


Капице шампиона носили су: Немања Палежевић, Максим Кречковић, Александар Гајић, Марко Бурсаћ,
Страхиња Грујић, Стефан Павловић, Лазар Ђурђевић, Јакша Лазић, Вукашин Церовић, Данило Пановић, Милан Пијетловић, Теодор Тршић, Михаило Малетић, Андреј Лазић, Марко Абаџић.
Иза Шапца остало је 39 екипа, међу њима: Југ, Младост, Јадран (С), Приморац, Барселона, Про Реко, Ортиђа, Стеауа, Нови Београд... Новобеограђани су освојили 28. место.

Генерација 2012 одлична
Као и у претходне две године Шабац је имао представника у обе категорије. Екипа до 12 година је била девета на крају, али још више звучи остварење када се зна да су од шест мечева победили у пет, а једини пораз су претрпели од вицешампиона Младост из Бијеле. Били су први у групи након победа над Барселоном (Шпа) 12:3 и Ромом (Ита) 8:2. Након елиминације од Младости следили су дуели од 9. до 16. места, где је још једном побеђена Рома 8:7, потом Цавтат (Хрв) 9:3 и на крају репрезентација Словеније 6:1.

М. Марковић (фото: Томо куп фб)


Екипу је водио Дејан Јовановић, а играли су: Ђорђе Стевановић, Огњен Радаковић, Душан Срдановић, Стефан Гајић, Марко Јаковљевић Југовић, Лука Бранковић, Вук Бранковић, Новак Мићановић, Милица Марковић, Стефан Топузовић, Лав Георгије Бурсаћ, Огњен Јеротић, Вукашин Бољковац, Михаило Јасић, Петар Поучковић. Они су иза себе оставили: Рому, Нови Београд, Јадран (ХН), Младост Загреб, Барселону, Про Реко, Ортиђу...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa